Rolada z brzoskwiniami w galaretce

Przepis na:

Roladę brzoskwiniową w galaretce

   Biszkopt

      Składniki:

  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 1 budyń śmietankowy, bez cukru
  • Cukier waniliowy

      Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu.
  • Całe jajka (białko i żółtko) wrzucamy do misy miksera. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
  • Ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez 15 minut.
  • Mąkę i budyń mieszamy razem. Przesiewając przez sitko, etapami dodajemy do ubitej piany z jajek, mieszając. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia jest już dobrze wymieszana.
  • Gotowe ciasto wylewamy na blachę z piekarnika, pokrytą papierem do pieczenia.
  • Biszkopt pieczemy przez 25 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia na około 10 minut.

   Galaretka

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 4 szklanki gorącej wody (1 l)
  • 1 puszka brzoskwiń

      Przygotowanie:

  • Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
  • Blachę z piekarnika (może być ta sama, w której piekł się biszkopt) wykładamy folią spożywczą, następnie wylewamy na nią tężejącą galaretkę.
  • Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia – galaretka powinna być zastygnięta, ale jej powierzchnia wciąż powinna być klejąca, a po dotknięciu palcem powinien zostawać wyraźny ślad.
  • Na tak zastygniętej galaretce układamy plasterki brzoskwiń i zalewamy cienką warstwą galaretki.
  • Gdy ta warstwa zastygnie, można dolać jeszcze odrobinę. W sumie powinno pozostać nam, mniej więcej, 500 ml galaretki.

   Krem

      Składniki:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 50 g śmietanki 30%, schłodzonej
  • 100 g białej czekolady

      Przygotowanie:

  • Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
  • Schłodzony serek mascarpone i śmietankę ubijamy przez 20 sek. na średnich obrotach miksera, następnie kolejne 40 sek. na najwyższych. 

    Wyłączamy mikser i dolewamy rozpuszczoną czekoladę, miksując krótko (przez około 15 sek.).

   Składanie

  1. Blachę od piekarnika wykładamy folią spożywczą.
  2. Następnie wylewamy około 1/2 centymetra rozpuszczonej galaretki i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia (galaretka nie musi całkowicie zastygnąć).
  3. Układamy pokrojone na cienkie plasterki brzoskwinie i zalewamy jeszcze około 1/2 cm galaretki. Tym razem pozwalamy jej całkowicie zastygnąć.
  4. W kolejnym kroku na zastygniętą galaretkę wylewamy pozostałą część (około 500 ml) niezastygniętej galaretki i od razu układamy na nią biszkopt (wierzchem do dołu). Pozwalamy mu nasiąknąć galaretką.
  5. Drugą stronę biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń (z puszki) i całość odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  6. Gdy galaretka zastygnie, możemy zacząć przygotowywać krem.
  7. Gotowym kremem smarujemy wierzch ciasta i zwijamy roladę, chwytając za brzeg folii. Folię odrywamy nieco od galaretki, tak aby plastik był tylko na zewnątrz ciasta.  Gdyby folia nie chciała łatwo odejść, można sobie pomóc ostrym nożem lub ogrzać galaretkę np. suszarką.
  8. Następnie roladę wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  9. Następnego dnia, podgrzewając nieco galaretkę suszarką, zdejmujemy folię z zewnątrz ciasta.

      Smacznego :)