Ciasto z truskawkami

Przepis na:

Ciasto z truskawkami

      Składniki:

  • 170 g mąki ryżowej
  • 90 g zmielonych migdałów
  • 250 ml mleka
  • 100 g ksylitolu (lub innego słodzika, może być cukier kokosowy, cukier zwykły)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • 60 ml oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g umytych truskawek, bez szypułek
  • 2 garście płatków migdałowych do posypania

      Przygotowanie:

  • Do miski wyspać mąkę, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, ksylitol i wymieszać łyżką.
  • Do drugiej miski wlać mleko, dodać olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki i posypać płatkami migdałowymi.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

      Smacznego :)