Przepis na:
Ciasto z truskawkami
Składniki:
- 170 g mąki ryżowej
- 90 g zmielonych migdałów
- 250 ml mleka
- 100 g ksylitolu (lub innego słodzika, może być cukier kokosowy, cukier zwykły)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 60 ml oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g umytych truskawek, bez szypułek
- 2 garście płatków migdałowych do posypania
Przygotowanie:
- Do miski wyspać mąkę, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, ksylitol i wymieszać łyżką.
- Do drugiej miski wlać mleko, dodać olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki i posypać płatkami migdałowymi.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego :)