100 g ksylitolu (lub innego słodzika, może być cukier kokosowy, cukier zwykły)
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
60 ml oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 g umytych truskawek, bez szypułek
2 garście płatków migdałowych do posypania
Przygotowanie:
Do miski wyspać mąkę, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, ksylitol i wymieszać łyżką.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki i posypać płatkami migdałowymi.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.