Przepis na:
Proste ciasto z gruszkami
Składniki:
- 150 g roztopionego masła
- 80 ml oleju
- 150 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 80 ml mleka
- 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
- 210 g pszennej mąki
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 1 łyżeczka kardamonu
- 2 gruszki
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 175 stopni.
- Przygotuj dwie miski.
- Do jednej wsyp odważoną mąkę, sodę, sól i kardamon.
- Do drugiej miski wlej rozpuszczone masło, olej i mleko. Wsyp cukier i wymieszaj.
- Dodaj jajka i wanilię, wymieszaj balonową trzepaczką.
- Dodaj suche składniki i wymieszaj również trzepaczką.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej masę i wygładź powierzchnię.
- Gruszki przekrój na pół i pokrój na 3 mm plasterki.
- Powciskaj lekko w ciasto, aby wystawały.
- Wstaw foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut.
- Wyjmij ciasto i ostudź.
- Posyp cukrem pudrem.
Smacznego :)