Przepis na:
Włoski chleb z suszonymi pomidorami, bazylią i oregano
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej typu 450
- 5 dag suszonych pomidorów
- 3 dag świeżych drożdży
- 2 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
- Przygotuj zaczyn. Drożdże pokrusz i przełóż do miski. Dodaj cukier i 3 łyżki letniej wody. Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
- Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, bazylię, oregano i suszone pomidory. Wymieszaj.
- Dodaj zaczyn drożdżowy oraz wodę i wyrób ciasto. Powinno być dość rzadkie.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
- Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Wierzch wyrównaj łyżką. Formę przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
- Formę wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 45-50 minut.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami :)