Jesteś tutaj: Start Szarlotka
Przepis na:
Szarlotkę
Składniki:
Ciasto
- 120 g mąki ryżowej
- 130 g mąki gryczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki ksylitolu
- 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
Nadzienie
- 1,2 kg jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 łyżki ksylitolu (można zastąpić miodem)
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
Posypka
- 6 łyżek płatków owsianych bez glutenu
- 4 łyżki mąki gryczanej (łyżki takie z kopczykiem)
- 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1-2 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Ciasto
- Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy.
- Okruchy przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra – dół przez około 13 minut.
Nadzienie
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na kawałeczki.
- Skropić sokiem z cytryny, dodać ksylitol i wymieszać.
- Jabłka przełożyć do garnka lub na patelnię i prażyć je przez około 10 minut, aż zmiękną.
- Zdjąć z ognia, dodać ksylitol, przyprawy i orzechy, wymieszać. Masę jabłkową przełożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Posypka
- Składniki na posypkę przełożyć do miski i wymieszać.
- Wilgotną posypkę rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 30-35 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego :)
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL