Przepis na:
Czerwony aksamitny sernik
Składniki:
Spód
- 2 szklanki czekoladowych herbatników, pokruszonych
- 4 łyżki roztopionego masła
Wypełnienie
- 70 dag trzykrotnie mielonego sera białego
- szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- szklanka kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki maślanki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 6 dag czerwonego barwnika spożywczego
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Na spód
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C.
- W małej misce pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z masłem i wylepiamy boki (na wysokość 2–3 cm) i dno tortownicy (23 cm).
- Przykrywamy pergaminem i pieczemy 10 min.
- Usuwamy pergamin, a dno i boki tortownicy zabezpieczamy z zewnątrz folią aluminiową, aby w czasie pieczenia w kąpieli wodnej nic nie wypłynęło.
Na wypełnienie
- Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C.
- Ser miksujemy z cukrem i kakao na niskich obrotach na gładką masę.
- Dodajemy jajka, jedno po drugim. Następnie dodajemy śmietanę, maślankę, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i czerwony barwnik spożywczy.
- Dalej miksujemy na niskich obrotach, aż wszystko się dobrze połączy. Wylewamy masę na przygotowany spód.
- Formę z ciastem delikatnie upuszczamy na blat stołu, aby uwolnić pęcherzyki powietrza, które mogą powodować pęknięcia.
- Tortownicę ustawiamy wewnątrz większego naczynia. Wlewamy ciepłą wodę do połowy wysokości boków tortownicy.
- Pieczemy przez 1 godz. 45 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku na 30 min. Sernik wyjmujemy i studzimy.
- Na 1 godz. przed podaniem śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i za pomocą szprycy dekorujemy wierzch sernika, pokrywając go kremem. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego :)