Przepis na:
Czekoladowe ciasto ze śliwkami i budyniem
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- j kg śliwek
- kasza manna do wysypania na dno
- 1 tabliczka czekolady
- cynamon
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
Przygotowanie:
- Połącz mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem. Wgnieć palcami masło.
- Dodaj żołtka i jajko. Zagnieć ciasto.
- Połowę wyłóż na dno formy.
- Wstaw do lodówki (to w formie i to w kawałku) na około 15 minut.
- Usuń pestki ze śliwek przekrawając je na pół.
- Wyłóż owoce na ciasto umieszczone w foremce - wysypane wcześniej kaszą manną.
- Posyp śliwki cynamonem.
- Ugotowany, gorący budyń wylej na śliwki.
- Przykryj pozostałym ciastem, rozkruszonym w rękach.
- Posyp wierzch resztą czekolady.
- Piecz w 180 stopniach przez około godzinę.
Smacznego :)