Pieczenie - przepisy

Strona poświęcona pieczeniu i przepisom.

Main Menu

Nasz Instagram

Czekoladowe ciasto ze śliwkami i budyniem

Przepis na:

Czekoladowe ciasto ze śliwkami i budyniem

      Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • j kg śliwek
  • kasza manna do wysypania na dno
  • 1 tabliczka czekolady
  • cynamon
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe

 

      Przygotowanie:

  • Połącz mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem. Wgnieć palcami masło.
  • Dodaj żołtka i jajko. Zagnieć ciasto.
  • Połowę wyłóż na dno formy.
  • Wstaw do lodówki (to w formie i to w kawałku) na około 15 minut.
  • Usuń pestki ze śliwek przekrawając je na pół.
  • Wyłóż owoce na ciasto umieszczone w foremce - wysypane wcześniej kaszą manną.
  • Posyp śliwki cynamonem.
  • Ugotowany, gorący budyń wylej na śliwki.
  • Przykryj pozostałym ciastem, rozkruszonym w rękach.
  • Posyp wierzch resztą czekolady.
  • Piecz w 180 stopniach przez około godzinę.

      Smacznego :)