Czerwony aksamitny sernik

Przepis na:

Czerwony aksamitny sernik

      Składniki:

    Spód

  • 2 szklanki czekoladowych herbatników, pokruszonych
  • 4 łyżki roztopionego masła

      Wypełnienie

  • 70 dag trzykrotnie mielonego sera białego
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6 dag czerwonego barwnika spożywczego
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
     
     

 

      Przygotowanie:

    Na spód

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C.
  • W małej misce pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z masłem i wylepiamy boki (na wysokość 2–3 cm) i dno tortownicy (23 cm).
  • Przykrywamy pergaminem i pieczemy 10 min.
  • Usuwamy pergamin, a dno i boki tortownicy zabezpieczamy z zewnątrz folią aluminiową, aby w czasie pieczenia w kąpieli wodnej nic nie wypłynęło.

    Na wypełnienie

  • Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C. 
  • Ser miksujemy z cukrem i kakao na niskich obrotach na gładką masę.
  • Dodajemy jajka, jedno po drugim. Następnie dodajemy śmietanę, maślankę, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i czerwony barwnik spożywczy.
  • Dalej miksujemy na niskich obrotach, aż wszystko się dobrze połączy. Wylewamy masę na przygotowany spód.
  • Formę z ciastem delikatnie upuszczamy na blat stołu, aby uwolnić pęcherzyki powietrza, które mogą powodować pęknięcia.
  • Tortownicę ustawiamy wewnątrz większego naczynia. Wlewamy ciepłą wodę do połowy wysokości boków tortownicy. 
  • Pieczemy przez 1 godz. 45 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku na 30 min. Sernik wyjmujemy i studzimy.
  • Na 1 godz. przed podaniem śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i za pomocą szprycy dekorujemy wierzch sernika, pokrywając go kremem. Wstawiamy do lodówki.

      Smacznego :)