Szarlotka

Przepis na:

Szarlotkę

      Składniki:

      Ciasto

  • 120 g mąki ryżowej
  • 130 g mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego

      Nadzienie

  • 1,2 kg jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki ksylitolu (można zastąpić miodem)
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków

    Posypka

  • 6 łyżek płatków owsianych bez glutenu
  • 4 łyżki mąki gryczanej (łyżki takie z kopczykiem)
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1-2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

      Przygotowanie:

    Ciasto

  • Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy.
  • Okruchy przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra – dół przez około 13 minut.

    Nadzienie

  • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na kawałeczki. 
  • Skropić sokiem z cytryny, dodać ksylitol i wymieszać.
  • Jabłka przełożyć do garnka lub na patelnię i prażyć je przez około 10 minut, aż zmiękną.
  • Zdjąć z ognia, dodać ksylitol, przyprawy i orzechy, wymieszać. Masę jabłkową przełożyć na podpieczony spód, wyrównać.

    Posypka

  • Składniki na posypkę przełożyć do miski i wymieszać.
  • Wilgotną posypkę rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 30-35 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

      Smacznego :)