Włoski chleb z suszonymi pomidorami, bazylią i oregano

Przepis na:

Włoski chleb z suszonymi pomidorami, bazylią i oregano

      Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej typu 450
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

      Przygotowanie:

  • Przygotuj zaczyn. Drożdże pokrusz i przełóż do miski. Dodaj cukier i 3 łyżki letniej wody. Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
  • Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę.
  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, bazylię, oregano i suszone pomidory. Wymieszaj.
  • Dodaj zaczyn drożdżowy oraz wodę i wyrób ciasto. Powinno być dość rzadkie.
  • Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  • Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
  • Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Wierzch wyrównaj łyżką. Formę przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
  • Formę wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 45-50 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami :)